חיפוש
חיפוש

הרובע היהודי של בודפשט (The Jewish Quarter in Budapest)

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

הרובע היהודי של בודפשט (The Jewish Quarter in Budapest)

בודפשט עשירה בנקודות ציון היסטוריות, מבנים ארכיטקטוניים עשירים ולא מעט מקומות, המספרים את סיפורה ארוך השנים. הרובע היהודי הישן של בודפשט הפך, בשנים האחרונות, לרובע המסיבות של העיר, רובע עמוס בפאבים, מועדונים וגם מסעדות. זו תהיה טעות להתייחס רק לזה כשמדברים על הרובע היהודי הזה, מבלי להסתכל מתחת לפני השטח על השכונה הכל כך מיוחדת הזו ולהתייחס גם לקהילה היהודית עצמה, שצמחה ממש מתוכו.

הרובע היהודי של בודפשט נחשב כיום לחלקו הפנימי של רובע 7 של העיר. האזור מוקף ברחובות: Kiraly, Erzsebet korut, Dohany ו – Karoly korut. מהרובע הזה ממש התפתחה הקהילה היהודית, שהתיישבה בו בסוף המאה ה-18 (הרובע היהודי של ימי הביניים בצד בודה הושמד במהלך הקרב בין כחות הברית האירופאיים והעות'מאניים ב – 1686). העיור המהיר והפיתוח הכלכלי של בודפשט באותה התקופה יצרו שפע של הזדמנויות עסקיות ליהודים, ומשכו אותם אל המקום יותר ויותר. הם, בתורם, תרמו עוד יותר להתקדמות העיר ולפיתוחה.

עד לשנת 1867, בערך באותו הזמן כמו במערב אירופה, זכו היהודים בהונגריה לזכויות אזרח מלאות. כתוצאה מכך, מספרה של האוכלוסייה היהודית בעיר המשיך לעלות ובשנת 1910, יותר מ-23 אחוזים מאוכלוסיית בודפשט היו יהודים (מעל ל – 200,000 איש). הרובע היהודי הפך לשכונה שוקקת חיים, שופעת חנויות קמעונאיות, מסעדות כשרות ושלושה בתי כנסת זה לצד זה.

מערכת היחסים המועילה ההדדית בין יהודי בודפשט, שרובם היו מתבוללים וחשבו על עצמם כהונגרים, לבין הנוצרים, החלה להתדרדר לאחר מלחמת העולם הראשונה, כאשר השיא היה באירועים הטרגיים בזמן השואה: בחורף 1944, הנאצים והפאשיסטים ההונגרים הפכו את הרובע היהודי לגטו, שבו מתו אלפים מרעב וממחלות. חומות הגטו נפרשו לאורך הרחובות (של היום) Rumbach, Kiraly, Kertesz ורחוב Dohany. בינואר 1945 שחרר הצבא הסובייטי את הגטו והציל את תושביו מגירוש.

כוחו וחשיבותו של הרובע היהודי ירדו בתקופה הקומוניסטית של הונגריה, כאשר התושבים עזבו בהמוניהם או ברחו מהונגריה. בימי העליות הקודמות, יזמי נדל"ן פזיזים עשו נזק רב למרקמה הטבעי של השכונה. כיום גרים ברובע פחות יהודים, ורוב, אם כי לא הכל, הסממנים היהודיים נעלמו. הרחובות הבנויים בצפיפות ושלושת בתי הכנסת היפים, המכונים "משולש בתי הכנסת", עדיין עומדים כתזכורת לעבר הרחוק והמפואר, אם כי המורכב למדי. בית הכנסת שברחוב דוהאני הוא, ללא ספק, הידוע ביותר וגם הגדול ביותר באירופה. בכל חג מתמלא עד אפס מקום. בבית הכנסת האורתודוכסי שברחוב Kazinczy יש פחות ממאה חברים, ובית הכנסת ברחוב Rumbach כבר לא פעיל. יש כמה אנדרטאות לזכר תקופת השואה והנספים.

ברובע היהודי הישן יש, כאמור, גם מסעדות כשרות ומקומות קולינאריים שונים בסגנון יהודי החלו להופיע בשנים האחרונות, תודות לתיירות המשגשגת בעיר והעובדה שרבים מהתיירים נוהגים לשלב, בעת ביקורם בבודפשט, גם עצירה ברובע היהודי (בין אם באופן עצמאי ובין אם במסגרת של סיור מודרך).

הרובע היהודי (Budapesti Gettó) בבודפשט כיום

הרחובות המוזנחים והמבנים הרעועים של הרובע היהודי הישן הם ביתה של תרבות הונגרית מתחדשת כיום, השופעת חנויות, ברים, בתי קפה ומסעדות. השכונה הזו היא המקום שבו נמצאים בתי הקפה בסגנון חורבה, מקומות לשתות בהם שנראים ומרגישים קצת שונה, שהחלו להופיע לאחרונה בשל הצטברותם של יותר ויותר בניינים ריקים מלפני המלחמה.

למרבה הצער, הרובע היהודי הופך לקורבן של הצלחתו שלו. התיירות בו היא רבה מאד והמחירים באזור עולים באופן ניכר. מקומות חדרים נעדרים לרוב את אותה רוח ייחודית, שהפכה את השכונה למיוחדת ופעמים רבות התחושה במקום היא של מסחריות ופחות אותנטיות. ולמרות זאת, זהו עדיין אזור שמומלץ מאד לבקר בו (ולא רק בהקשר היהודי), אך צרים לנווט בזהירות ברחובות עמוסי התיירים.

במרכז העיר בודפשט תמצאו אולי כמה וכמה מסעדות מעוטרות בכוכבי מישלן, אבל הרובע היהודי מציע לכם מבחר עצום של אפשרויות קולינאריות. במרחק של דקות ספורות אחת מהשנייה, תמצאו מצד אחד מסעדה (מסעדת Hanna) שבה תוכלו לאכול צ'ולנט, ואילו בצד השני מסעדה יפנית (Komachi) או מסעדת מאכלים הונגריים של פעם (Frici Papa). בנוסף, מרבית המסעדות הטרנדיות והפופולאריות ביותר של העיר נמצאות ברובע היהודי, ביניהן Getto Gulyas, המגישה מנות תבשיל הונגרי פשוטות אך טעימות להפליא. קחו רק בחשבון שהמסעדות הללו יקרות יותר מאלו שבמקומות אחרים בעיר, אך עדיין נחשבות לזולות יותר מהמסעדות שמדינות מערב אירופה).

סצנת הברים ברובע היהודי תוססת ולא עוצרת לרגע. Kisuzam משדר אווירה בוהמית והצליח לשמור על קהל לקוחות מקומי, לו מגיש רום מאיכות גבוהה. Nappali Kavehaz משחק באותה הליגה, אלא שהוא חזק יותר בחזית הוויסקי ופחות צפוף, בדרך כלל. Kozpont וגם Telep הם המקום שבו מבלים ההיפסטרים האופנתיים של בודפשט, והברים Fekete Kutya וגם Dzzs תוספים את המקום של בין לבין: חלק בוהמייני וחלק היפסטרי. בתקופה החמה בעיר, כשהטמפרטורות גבוהות ומאפשרות בילוי בחוץ, תוכלו ליהנות ממשקאות במחירים נמוכים ב – Koleves Kert.

ברי ההריסות, או ברי החורבה, הפכו לאטרקציה תיירותית, שמציעה אמנם יתרונות רבים אך גם לא מעט חסרונות (למשל, המסיבות שנערכות בהם עד השעות הקטנות של הלילה עם הרבה מאד אלכוהול ולא בהכרח שקט ונוחות). ולכן אם אתם רוצים להגיע בערב ולבלות באחד המקומות, וודאו שאתם מתחברים אליו ומקבלים את כל מה שהייתם מצפים ממקום בילוי נעים בעיר הגדולה.

שאלות ותשובות על הרובע היהודי בבודפשט

ניתן כמובן, וכמו בכל מקום אחר בעיר, לבקר ברובע היהודי עצמאית, אך אם אתם רוצים לספוג כהלכה את האווירה וגם לקבל מידע היסטורי חשוב אודות התפתחות המקום וגם הקהילה היהודית, סיור מודרך של מדריך מקומי מקצועי הוא הפתרון הנכון עבורכם.

 

הביקור ברובע היהודי מתאים לכל מי שההיסטוריה היהודית חשובה לו ורוצה להעמיק בה, אך לא רק. הרובע מציע מגוון רחב של מקומות בילוי (ולא בכדי מכונה "רובע המסיבות") והפודים, למיניהם, יגלו בו מסעדות נהדרות לעצור בהם לארוחת צהריים טובה או ערב.

אהבת? נא לדרג

אהבת? אפשר לשתף!

Facebook
WhatsApp
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

error: Content is protected !!