בזיליקת אישטון הקדוש (St. Stephen's Basilica) היא אחד מאתרי התיירות ההונגריים המצולמים ביותר, אתר המסתיר בתוכו אלפי סודות וסיפורים מרתקים. הבזיליקה עצמה נבנתה במשך 54 שנים, שלושה אדריכלים מפורסמים השאירו את חותמם על המבנה. לא רק העבר הרחוק, אלא גם ההיסטוריה האחרונה של המבנה המונומנטלי הזה מציעה פרטים מעניינים. כאן נשמרו שרידיו של שחקן הכדורגל ההונגרי המפורסם ביותר, פרנץ פושקאש. הבזיליקה והכיכר בחזית משמשות כיום גם לצילומי שוברי קופות הוליוודים.
ברוכים הבאים לבזיליקה המרהיבה
בזיליקת אישטון הקדוש, או בשמה המוכר יותר – בזיליקת סטפן הקדוש, היא בזיליקה קתולית בבודפשט, בירת הונגריה. היא נקראת על שמו של סטפן, מלך הונגריה הראשון, שחי בין השנים 975 עד 1038 לערך. ידו הימנית של המלך נמצאת במקום עצמו. הבזיליקה הזו היתה בניין הכנסייה השישי בגודלו בהונגריה עד שנת 1920. מאז שינוי שמו של הגן, שימשה כקתדרלה משותפת לארכיבישוף הרומאי קתולי. כיום, נחשבת הבזיליקה למבנה הכנסייתי השלישי בגודלו בהונגריה של ימינו.
ההיסטוריה של הבזיליקה
נדרשו יותר מחמישה עשורים ושלושה אדריכלים כדי לבנות את הבזיליקה. מספר אירועים מצערים עיכבו את עבודות הבנייה. יוזף הילד אחראי היה על העיצובים ב-1845, אך בגלל המהפכה ומלחמת העצמאות של 1848/49, החלו העבודות רק בשנת 1851. לאחר מותו של הילד, מיקלוס יבל, מעצב בית האופרה לקח על עצמו את הפיקוח על הבנייה. בשנת 1868 קרסה הכיפה, למרבה המזל אף אחד לא מת. יבל הכין תכניות חדשות והבנייה החלה שוב, כמעט מאפס. הוא לא יכול היה לראות את עבודתו הסופית, שהושלמה, שכן מת בשנת 1891. ג'וזף קראוזר היה זה שסיים את הבזיליקה בשנת 1906. לפי השמועות, במסת ההקדשה, הקיסר פרנסיס יוסף המשיך להביט כלפי מעלה, מפחד מקריסה נוספת של הכיפה. לבניין נגרם נזק כבד במהלך ההפצצות במלחמת העולם השנייה. השחזורים החלו רק בשנות ה-80 של המאה הקודמת והסתיימו ממש לאחרונה.
מה שבאמת שווה בבזיליקה הוא לעלות במעלית עד למעלה ולראות את הנוף.אחת התצפיות היפות שביקרתי בהן בעולם!
המבנה ועיצובו
האתר שבו נמצאת הבזיליקה כיום היה בעברו מקום שבו נערכו, במאה ה-18, קרבות בעלי חיים. עם הקמתו של רובע חדש בסביבה הוחלט לבנות גם כנסייה זמנית. בסוף שנת 1810, החל גיוס כספים לצורך בניית כנסייה עתידית. הכנסייה, כאמור, קרויה על שמו של סטפן מלך הונגריה והיא המבנה החשוב ביותר במדינה כולה. גובהו 96 מטרים, בדיוק כמו בית הפרלמנט ההונגרי (רק שניהם זכו להיות גבוהים כל כך). עובדה זו מסמלת שלחשיבה רוחנית ולחשיבה עולמית יש את אותה החשיבות. בנייתו של המבנה כולה הסתיימה לאחר 54 שנות בנייה והסגנון האדריכלי המאפיין אותו הוא סגנון ניאו-קלאסי. הדבר בא לידי ביטוי באלמנטים בחלקו החיצוני והפנימי, המשווים למקום מראה מהודר.
הבזיליקה עצמה עשירה ביצירות אמנות יפות במיוחד. בכניסה הראשית שלה אפשר לראות תבליט מרשים של סנט סטפן ופסיפסים מקסימים. יש עבודות זכוכית מושקעות, עוגב ועיטורי פנים שקשה שלא לשים לב אליהם.
קונצרטים ואירועים בבזיליקה
גולת הכותרת בבזיליקה הם הקונצרטים הנערכים בה לעיתים קרובות ומושכים אל המקום המונים. בעברה מילאה הבזיליקה תפקיד חשוב מאד בקהילה המוסיקלית ונגני העוגב שלה תמיד היו מוערכים. גם כיום נערכים בה קונצרטים של עוגב ומקהלות, כאשר במהלך חודשי הקיץ הדבר קורה מדי יום ראשון.
הבזילקה בתקופת שווקי חג המולד - כריסמס בבודפשט
הבזילקה בתקופת שווקי חג המולד – כריסמס בבודפשט מה יש שם?
מוקרן על הבזילקה מספר פעמים בשעה וידאו ארט בליווי מוסיקה ברוח חג המולד. סביב הבזילקה ישנו היריד של חג המולד- דוכני אוכל, יין חם, דברי אומנות ומזכרות.
ישנה גם רחבת החלקה על הקרח שמיועדת בעיקר לילדים נפתחת בשעה 11:00 בערך ועד 20:00 (לא פתוח כל יום) בארועי הכריסמס יש מופע אורקולי על הכנסיה כל שעה עגולה למשך 10 דק! לקראת הכריסמיס הבזילקת עם תאורה מדהימה על הקירות .
וכל שעה עגולה יש סרטון חמוד .
שמוקרן על הכנסיה .מסביב לכניסה יש את שוק חג המולד עם המון דוכני אוכל יין הטכניים והמון תיירים
מידע שימושי
הבזיליקה פתוחה למבקרים בימי ראשון מהשעה 13:00 עד 17:45, בימי שני מהשעה 09:00 ועד 16:30, ובימים חמישי עד שבת מהשעה 09:00 עד 17:45. טקסים דתיים עשויים לשנות את שעות הפתיחה. הכניסה בתשלום.
לבזיליקה יש אקוסטיקה מושלמת, והאזנה לקונצרט היא ללא ספק חוויה שמיימית. ניתן ליהנות מסדרה של קונצרטים של עוגה בימי חמישי בשעה 20:00, כאשר עלות הכרטיס נקבעת בהתאם למקום הישיבה.
שאלות ותשובות על בזיליקת אישטון הקדוש
ניתן לבקר במקום באופן עצמאי וגם במסגרת מודרכת, כאשר הביקור בבזיליקה מתאים לכל מי שמתעניין בהיסטוריה המקומית, בארכיטקטורה ייחודית ובאופן כללי רוצה לחוות את העיר עד כמה שניתן.
כתובת: Budapest, Szent István tér 1, 1051 הונגריה
קבורים: ג׳רג׳ סנל, דיולה בנצור, פרנץ פושקש, גיולה גרושיץ', יאנוש קובור, ינה בוזאנסקי, אלברט אפוני, לנקה לורן, גיולה יונגפר, אישטוואן שאנדור
אדריכלים: מיקלוש איבל, יוזף הילד, יוז'ף קאוזר
סגנון אדריכלי: אדריכלות נאו-קלאסית
תאריך פתיחה: 1905
גובה: 96 מ׳