הארמון המלכותי (Kiralyi Palota), המוכר גם כארמון בודה ובעיקר כטירת בודה (Buda Castle) הוא אחד מסמליה הבולטים של בודפשט, הבירה. הוא חולש על העיר מראש גבעת Várhegy ונותן הזדמנות ליהנות מנוף מדהים. לטירת בודה תמיד היתה היסטוריה סוערת, המשקפת את העליות והמורדות השונים של ההיסטוריה ההונגרית עצמה. כיום הטירה היא ביתם של מספר מכוני תרבות, כולל שני מוזיאונים: הגלריה הלאומית ההונגרית (the Hungarian National Gallery) והמוזיאון להיסטוריה של בודפשט (Budapest Historical Museum).
הארמון המלכותי של בודפשט ממש יפה ושווה לטייל מסביב רוב הבניינים סגורים לקהל הרחב שוטרים שומרים בכניסות אבל אפילו סתם לטייל מסביב שווה את הטיול למקום והנוף של בודפשט המשתקף מהמקום יפה מאוד
בשעה 12.00 מופע מרכזי של החלפת משמרות. טקס החלפת משמר בארמון בודה מרשים מאד.
תצפיות הנוף מדהימות! המתחם צופה לעיר מהגובה וזה מאוד מרשים ואפשר להפיק הרבה תמונות יפות
יש המון תיירים אבל לא מרגישים צפיפות.
יש נוף מאוד יפה לעיר
אל תחמיצו, מקום מהמם ונוף משגע.
מקצה החצר אזור הצופה לוורקר באזר
יש מעליות לרדת למפלס הרחוב.
שם גם קימים שירותים ציבורי.
הנוף לגנים מהמם. הארמון מדהים. מספק תצפית יפה על שני חלקי העיר. מיוחד להסתובב בלילה בין הבניינים המוארים. בפנים יש גלריה לאומנות.
ארמון גדול. חלקיו הנרחבים נהרסו במלחמת עולם השנייה.
נמצא תחת בנייה, התחדשות ושיפוצים נרחבים.
ביקור בטירה / בארמון בודה
המבנה הראשי של טירת בודה, כפי שהוא כיום, מדויק יותר בהשוואה לגרסאות קודמות שלו. חלקו הפנימי שומר על השפע הקישוטים והעיטורים, שהיו אופייניים לעבר וזה ניכר בפינות רבות ושונות בו. למרות ההיסטוריה ארוכת השנים של טירת בודה, שידעה הרס ולא מעט שחזורים, הטירה היא עדיין מתחם מרשים מאד, הפונה אל הדנובה לאורך כ-300 מטרים. מוקפת בספרייה הלאומית, הגלריה הלאומית והמוזיאון להיסטוריה של בודפשט, אין ספק שמדובר בנקודת עצירה שהיא בהחלט חובה לכל אחד ואחת, הבוחרים לבקר בעיר היפה.
רוב המבקרים מגיעים לטירת בודה מכיכר סנט ג'ורג' לצד הצפוני, שם הרכבל מחבר את הגבעה עם גשר השלשלאות ופשט. שער דקורטיבי מתחילת המאה ה-20 מפריד בין הכיכר לארמון. ליד הדלת יש פסל ברונזה ובו ציפור גדולה המייצגת את ממלכת הונגריה יושבת על גבי הדום. הגלריה הלאומית ההונגרית תופסת ארבעה אגפים בארמון, בהם מוצגות יצירות אמנות של אמנים הונגרים, מימי הביניים ועד היום. אל תחמיצו את הביקור באוספים של 1300 ו-1400, המוצגים בחדר הכס לשעבר. יש גם אוסף מדויק מאד של ציורים רומנטיקנים הונגרים.
הספרייה הלאומית ממערב לחצר, מול הגלריה, תופסת את אגף F של הארמון. הספרייה נוסדה בתחילת שנת 1800 על יד פרנץ סצ'ני, שתרם את האוסף הפרטי שלו שהיה מורכב מיותר מ-1500 ספרים וכתבי יד. כיום מחזיקה הספרייה עותק של כל ספר שפורסם אי פעם בהונגריה. המוזיאון להיסטוריה של בודפשט ממוקם באגף הדרומי ביותר של הארמון והוא מכסה את ההיסטוריה של העיר מהתקופה הפרהיסטורית ועד לזו המודרנית. הביקור במוזיאון הוא הזדמנות לראות כמה חורבות ושחזורים של ארמון ימי הביניים, כולל הקפלה הגותית ואולם האבירים.
הגנים והחצרות של הטירה פתוחים מדי יום, 24 שעות ביממה. לעיתים קרובות מאד מתקיימים פסטיבלים, לכן יש צורך בכרטיס כניסה. ניתן לבקר בארמון בהתאם לשעות הפתיחה של הגלריה ושל המוזיאון. הגלריה הלאומית פתוחה מיום שלישי עד ראשון בין השעות 10 בבוקר ועד 18 לפנות ערב. המוזיאון להיסטוריה פתוח כל יום, למעט בימי שני. במהלך חודשי הסתיו והחורף הארמון נסגר למבקרים בשעה 16 ולא בשעה 18.
המנהרה מתחת לטירה/ארמון
ממש מול גשר השלשלאות יש את המנהרה, העוברת דרך הגבעה שעליה ניצבת טירת בודה. היא תוכננה על ידי אותו המהנדס שבנה את הגשר הקבוע הראשון מעל בודפשט, כלומר, אדם קלארק. המנהרה היתה פתוחה לתנועה רגלית בשנת 1856, כיום היא אינה נגישה יותר, ולתנועה רכבית במהלך השנה שלאחר מכן. אורכו של הגשר 350 מטרים, כמעט כמו גשר השלשלאות, והוא בגובה של 11 מטרים. הכניסה לגלריה הפונה לפשט מאופיינת בעיטור מלכותי בסגנון ניאו-קלאסי. המנהרה נחשבת לשער לעיר והיא משמשת לחישוב כל המרחקים בין הבירה לערים אחרות. הכיכר הממוקמת ממש מול המנהרה מוקדשת לקלארק.
על ההיסטוריה של הטירה
הביצור הראשון של הטירה מתוארך למאה ה-14. לאחר שהשבטים המונגולים פלשו להונגריה, החליט המלך בלה הרביעי לבנות מקלט מוקף חומות. כיום לא נותרו עדויות לבנייה הראשונה הזו. בתקופת הרנסנס ביצע המלך מתיאס כמה שינויים בטירה, ששיקפו את הסגנון של אותה התקופה. כאשר בודפשט נכבשה על די העות'מאנים בין 1541 ל-1686 הטירה נהרסה. לבסוף הבסבורג נתן טירה חדשה לעיר. המבנה נבנה בין השנים 1714-1723 בסגנון הבארוק. במהלך המרד ההונגרי נגד המשטר ההבסבורגי, ב-1849, נהרס חלק ניכר מהטירה. הוא שוחזר רק לאחר פשרה עם ההבסבורג. לאחר הפלישה הגרמנית במהלך מלחמת העולם השנייה, הטירה נפגעה שוב קשות. עבודות השחזור החלו בשנת 1950 והתבססו על עיצוב בסגנון קלאסי. במהלך עבודות השחזור נמצאו חורבות מתקופת הרנסנס ששולבו במתחם החדש.
הטירה עצמה יפיפיה ומהווה את אחד מסמלי הנוף המפורסמים של בודפשט.
שאלות ותשובות על הארמון המלכותי
הארמון המלכותי כשמו הוא....הרבה פאר והיסטוריה יש במקום ומשקיף על נוף נהדר....בתוך החצר יש בית קפה ומסעדה די נחמד לשבת בהם
הכניסה אל המקום כרוכה בעלות, אולם הסיבוב סביב שטחי הטירה הוא בחינם.
כדי לחוות את הטירה ואת כל מה שהיא מציעה, מומלץ מאד להקדיש לה לפחות חצי יום.
הביקור בטירת בודה, הארמון המלכותי, מתאים לכל מי שרוצה לחוות מקרוב את ההיסטוריה המקומית וללמוד על אחד המבנים היותר חשובים ומרכזיים בעיר.
ארמון מיוחד במינו, כרגע עורכים שם שיפוצים נרחבים אך אפשר להסתובב בלי בעיה במקום.
בקיץ מתקיימות הופעות וכל שעה עגולה יש החלפת משמר שזה נחמד מאוד
ניתן לקחת את רכב הסיור עלות של 20 יורו לאדם (לשני הכיוונים) העדפתי פחות לבזבז אנרגיה בעלייה וכן לחוות בנוחות את המקום. מקבלים מפה והדרכה מכוונת למקומות המומלצים ביותר שנמצאים על ההר וגם נקודות התצפית הטובות ביותר.
מומלץ במיוחד למי שזמנו קצר בטיול.
נוף משגע מהגובה של כל בודפשט, למי שמתקשה לעלות ברגל יש כשלוש מעליות עד למעלה הארמון לפעמים יש מעט תור למעליות אך שווה את ההמתנה
היה מאוד קר וגשום כך שלא הסתובבנו יותר מידי.
כדאי לבדוק את מזג האוויר מראש ולתאם סיבוב ליום בהיר