יש לא מעט להכיר מקום חדש. אחת מהן היא דרך טעימות והתנסות במאכלים מקומיים מסורתיים, כמו גם ביינות הטובים. הונגריה, למרות שפחות מוכרת בעולם בכל מה שקשור ליין, נכנסת בביטחון, צעד אחר צעד, לרשימת היינות הטובים ומציעה מבחר נהדר של אפשרויות שכדאי להכיר. אם אתם מגיעים לבודפשט ואתם חובבי יינות, מומלץ לכם להשתתף בסיור יין הונגרי מקומי שיפתח בפניכם עולם רחב ומדהים.
על היין ההונגרי, המקומי
שלא כמו בירה, יין היה מצרך מבוקש מאד לאורך כל ההיסטוריה של הונגריה. הוא היה ייצוא מרכזי וחיוני מאד והוא עמד לרשותם של העשירים והעניים כאחד. כיום הונגריה עדיין יצרנית יין גדולה מאד בעולם, עם 22 אזורי יין ושטחים עצומים המיועדים לגפנים נטועים. רוב הכרמים במדינה נהנים מאקלים קריר ותוספים את החלק הצפון מזרחי של אזור גידול היין של אירופה. היינות המפורסמים ביותר בהונגריה מגיעים מטוקאז' (Tokaj), ביתו של אזור היין המסווג כעתיק ביותר בעולם.
כדי לספר לכם על ההיסטוריה של ייצור היין בהונגריה, עלינו לחזור לתקופת הרומאים ואפילו לקלטים, תושבי הארץ הקדומים שנטעו גפנים סביב אגם בלטון הנופי, שנמצא בחלקה המערבי של הונגריה כיום. המשמעות לכך היא שהכרמים היו קיימים זמן רב לפני שהשבטים ההונגרים כבשו את האזור במאה ה-9 לספירה. בתחילה, מלכי הונגריה מתקופת ימי הביניים הפקידו בידי המסדר הבנדיקטיני את גידול הגפנים, תוך הסתמכות על המסורת ארוכת השנים של ייצור היין במנזרים.
במאות ה-12,13, המתיישבים הגרמנים, הצרפתים והאיטלקים הביאו אתם את אמנות ייצור היין המשופרת יותר. התהליך נעצר כאשר טורקיה העות'מאנית פלשה לדרום הונגריה במאה ה-16. אנשים עזבו את הכרמים שלהם, האוכלוסייה הצטמצמה במקום ושנים חלפו להן ללא בציר כלל. עד מהרה, טוקאז הפך ידוע ברחבי העולם עם היווצרותו של אזור חדש בצפון הלא מאוכלס. עד סוף המאה ה-17, האפיפיורים, הקיסרים והצארים הרוסים הפכו למעריצים הגדולים של יינות אלה.
תעשיית היין של הונגריה פרחה לאחר הקמת האימפריה האוסטרו הונגרית בשנת 1867. הודות לטכניקות טובות יותר וגישה לשוק הגדול, הפכה המדינה ליצרנית היין השנייה בגודלה באירופה אחרי צרפת. באופן טרגי, כמו במקומות אחרים באירופה, מכת הפילוקסרה חיסלה שני שליש מכרמי הונגריה עד סוף המאה. ייננים רבים איבדו את פרנסתם ובייאוש היגרו לארצות הברית. אחרים התחילו את החיים מחדש בכרמים החוליים של הונגריה התיכונה: החרקים הקטלניים לא יכלו לשרוד בחול ולכן שתלו שם ענבי יין על שטחי אדמה ענקיים.
באותה התקופה גם החליפו כרומים מקומיים את הענבים ההונגריים המקומיים, כמו Goher ו – Jardovany בזנים זרים שנחשבו לטובים יותר ועמידים יותר למחלות. כמה מהם, כמו קברנה פרנק, המשיכו לשגשג באדמה הדרומית שטופת השמש של הונגריה.
במהלך ארבעת העשורים של השלטון הקומוניסטי (1948-89( הקואופרטיבים בבעלות המדינה הלאימו את רוב הכרמים ושתלו ענבים חדשים על אדמות נמוכות שהתאימו למכונות בציר. הכמות עלתה על האיכות, אבל היינות בייצור ההמוני הגיעו ללקוחות רבים ולהוטים בגוש המזרחי. בינתיים, ייננים משפחתיים רבים נטשו את האדמות הטובות שלהם לנוכח הרוחות הכלכליות והפוליטיות שאיימו על כולם.
לאחר נפילת הקומוניזם, המגדלים המקומיים נאלצו להתחיל מחדש ואף לשפר את הסטנדרטיים שבהם עמדו. משנות ה-90, העידן הקפיטליסטי נעלם אט אט ופינה את מקומו לתקופה חדשה וטובה יותר: יקבים משפחתיים קטנים קמו בקצב מסחרר והמקומיים גילו התעניינות רבה ביינות שיוצרו במדינה עצמה.
ביטוי לטרנדים עולמיים, יינות עוצמתיים עם טעם בולט של חביות עץ אלון חדשות בלטו באותה תקופה. כיום, טכניקות פחות "חודרניות" משאירות מקום יותר לאדמה ולענבים, להביא את עצמם לידי ביטוי עד לכדי הפקת יינות טובים וטעימים. למעשה, יינות טבעיים מופיעים בתפריטי יין רבים בבודפשט ותוספים מקום של כבוד ברשימה.
מבחינה בינלאומית, הונגריה התקשתה ליצור לעצמה נישה ורוב היינות שלה נותרו עלומים מחוץ למדינה. הסיבה לכך היא בעיקר בשל העובדה שיינות מתוקים אינם אופנתיים כרגע ולכן טוקאז' איבדה חלק מהשוק שלה (מעטים יודעים שטוקאז' מייצרת גם יינות יבשים). זנים זרים התקשו להעביר תחושה של מקום ופחות תפסו את תשומת ליבם של המקומיים, לא משנה עד כמה טובים הם היו. יחד עם זאת, צריכת היין של הונגריה לנפש היא מהגבוהות בעולם והמקומיים שותים בשמחה את רוב מה שמיוצר בה.
אז, מה בסיור
הסיור מציע לכם טעימות של 8 יינות הונגריים מוכרים. כל זאת, תוך כדי קבלת מידע רלוונטי אודותיהם וכמובן גם אודות תעשיית היין המקומית. במשך שעתיים תקבלו סקירה רחבה על היין ההונגרי, כולל על ההיסטוריה, על האזורים הגדולים של ייצור היין, הזנים החשובים, מאפיינים וסגנונות ייחודיים ליינות המקומיים. הסיור מתאים לכל מי שמתעניין ביין ורוצה להכיר את היינות הפחות מוכרים (יחסית) של הונגריה.
שאלות ותשובות על סיור יין הונגרי מקומי
הסיור כולו נמשך כשעתיים, והוא כולל הדרכה של סומלייה מקצועי וטעימות של יין משובח.
הסיור מתקיים ברוב הערבים במהלך השבוע, בין השעות 18:30 ל – 20:30. בסיור יכולים להשתתף בני 18 ומעלה, כאשר יש מינימום של משתתפים – 2. אם אין מספיק נרשמים לסיור, הוא יבוטל והמזמינים אותו יקבלו החזר כספי מלא או אפשרות לתאם מועד אחר לסיור.
The Tasting Table Budapest Bródy Sándor utca 9, 1088 Budapest (District VIII)