המוזיאון היהודי ההונגרי ממוקם בלב בודפשט, ברובע היהודי ההיסטורי, בתוך מתחם הבניינים של בית הכנסת הגדול שנבנה בשנת 1859. הרעיון של תערוכה עצמית עלה במהלך חגיגות המילניום של 1896 לראשונה, כאשר הדת היהודית התקבלה כאחת הדתות ההיסטוריות של הונגריה. הבית הראשון של האוסף שהורכב מכ-1,500 חפצי אמנות היה דירה במרכז העיר בודפשט. המוזיאון היהודי מצא את ביתו האחרון בשנת 1932, בבניין שתוכנן על ידי לאסלו ואגו פראנץ פאראגו, אשר נבנה ליד בית הכנסת בסגנון אדריכלי תואם. בשנת 1942 הסתירו שני עובדי המוזיאון הלאומי ההונגרי במרתף את חפצי האמנות היקרים של המוזיאון היהודי. בזכות האומץ שלהם, כל הקולקציה העשירה קיימת עד היום ומוצגת במוזיאון, שהוא לכשעצמו נקודת עצירה פופולארית בקרב תיירים רבים, ולא רק יהודים.
האוסף הנוכחי של המוזיאון והארכיון היהודי ההונגרי הוא שילוב של חפצי יודאיקה, חפצי אמנות וארכיונים, כולל ארכיוני הקהילה היהודית המקיפים ביותר באירופה. החפצים היוצאי דופן ביותר שבמוזיאון הם זוג רימונים משנת 1602 עשויים מנחושת. הרימונים הללו מתאפיינים בעבודת נחושת עות'מאנית-טורקית, שמקורה כנראה ביהודי ספרד. חפץ יוצא דופן נוסף הוא מצבה שמקורה בתקופת האימפריה הרומית. זוהי פיסת הזיכרון העתיקה ביותר של הקהילה היהודית ההונגרית.
ברוכים הבאים למוזיאון
המוזיאון והארכיון היהודי ההונגרי אוחדו מחדש בסוף 2014. בעקבות השינוי המוסדי הזה נולדה מטרה חדשה, והיא לשלב את האוספים לכדי מכלול קוהרנטי ידידותי, הן למבקר והן לחוקר. בשנת 2016 חגג המקום 100 שנה, מה שהוביל לכדי פתיחה של תערוכה מחודשת. בהיותו אחד המוזיאונים היהודיים הפופולאריים ביותר באירופה, הוא מקפיד על עדכניות, חדשניות ומודרניות, תוך שמירה על העושר הנוכחי הכל כך מיוחד שלו, המספר את סיפורה של הקהילה היהודית בהונגריה.
הרעיון של תערוכה עצמית של חפצי דת יהודיים ברובם, עלה במהלך חגיגות המילניום של 1896 לראשונה, כאמור, ועם הצגתה של הדת היהודית כאחת הדתות ההיסטוריות של הוגנריה. מיכסה שבולצ'י, העורך הראשון של העיתון Egyenloseg הציע שהחומר המוצג צריך להוות בסיס למוזיאון יהודי עתידי, בעוד שהמוזיאון עצמו צריך להפוך למחסן הלאומי, המרכז האמנותי והסדנה המדעית של היהודי הדתי. ארגון תרבות החל לתמוך ברעיון זה ואף עזר לו להגשים אותו. הבית הראשון של האוסף כלל 1,500 חפצים והוא היה ברחוב הולד. רק בהמשך קיבל האוסף את מקומו הקבוע, בסמוך לבית הכנסת. עובדה לא ידועה היא שתאודור הרצל, מייסד מדינת היהודים, נולד בבניין שעמד בעבר במקום המוזיאון היהודי של ימינו.
במצב הפוליטי המאיים, ההולך וגובר של שנות ה-30, מילא המוזיאון היהודי תפקיד משמעותי. מצד אחד, הוא ארגן תערוכות שהוכיחו את מעורבותם הפעילה של יהודי הונגריה לאורך ההיסטוריה ההונגרית, ומצד שני, סיפק הזדמנויות תצוגה לאמנים היהודים שגורשו מתערוכות לאומיות בגלל מוצאם. המבקרים במקום יכלו לראות בו את יצירותיהם של אמנים מקומיים רבים וחשובים. בשנת 1942 שני עובדים של המוזיאון הלאומי החביאו חפצים יקרי ערך במרתף המוזיאון הלאומי. בתקופת הכיבוש הגרמני שימש מבנה המוזיאון היהודי כדרך מילוט יחידה מכיוון שהשער שלו היה מחוץ לשטח הגטו היהודי.
כיום פועל המוזיאון בחסות הקהילות היהודיות בהונגריה והוא מציג אוסף עשיר של יודאיקה, מה שהופך אותו למוזיאון השני בגודלו באירופה. כתוצאה מהמאמצים הרבים שבעשור האחרון, ובנוסף לפרופיל הדתי לשעבר שלו, מוצגות במוזיאון הזה תערוכות מתחלפות של אמנים יהודים בקולנוע, באדריכלות ובתחומי תרבות נוספים.
שאלות ותשובות על המוזיאון היהודי בבודפשט
המוזיאון פתוח למבקרים לאורך כל השבוע, למעט בשבת, מהשעה 10:00 בבוקר ועד השעה 16:00 אחר הצהריים. הכניסה אל המוזיאון היא בתשלום.
הביקור במוזיאון מתאים לכל מי שרוצה ללמוד על ההיסטוריה של הקהילה היהודית בהונגריה ובבודפשט בפרט ולראות מקרוב חפצים הקשורים לקהילה הזו, שחלקם עתיקים במיוחד.