חיפוש
חיפוש

בית הטרור בבודפשט (House of Terror)

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

בית הטרור בבודפשט (House of Terror)

בית הטרור (House of Terror) הוא מוזיאון הממוקם ב – Andrássy út 60 בבודפשט והוא אחת מנקודות העצירה היותר מרתקות. הוא מכיל מוצגים הקשורים למשטרים פאשיסטיים וקומוניסטיים בהונגריה של המאה ה-20 והוא אנדרטה לזכר קורבנות המשטרים הללו, כולל אלה שנעצרו, נחקרו, עונו או נהרגו בבניין. המוזיאון נפתח לראשונה ב-24 בפברואר 2002 והמנהלת הכללית של המוזיאון היא ד"ר מריה שמידט.

ברוכים הבאים לבית הטרור

בית הטרור חבר בפלטפורמת הזיכרון והמצפון האירופאי. הוא הוקם תחת ממשלתו של ויקטור אורבן ונחשב כיום לנקודת עצירה חשובה מאד בעיר. בדצמבר 2000 רכשה הקרן הציבורית לחקר ההיסטוריה והחברה של מרכז ומזרח אירופה את הבניין במטרה להקים מוזיאון על מנת להנציח את שתי תקופות הדמים הללו של ההיסטוריה ההונגרית. במהלך עבודות הבנייה שנמשכו שנה, שופץ המבנה כולו הן בחלקו הפנימי והן בחלקו החיצוני. העיצוב הפנימי, המראה הסופי של אולם התצוגה של המוזיאון והחזית החיצונית הם כולם פרי עבודתו של האדריכל אטילה פ.קובאצ'ס. תכניות השחזור של מוזיאון בית הטרור תוכננו על ידי האדריכלים יאנוס סנדור וקאלמן אושישי. השחזור הפך את החלק החיצוני של הבניין לאנדרטה מסוימת. המבנה החיצוני השחור (המורכב מהתבניות הדקורטיביות, קירות הלהבים ושביל ההליכה עשוי הגרניט) מספק מסגרת למוזיאון, מה שהופך אותו לבולט מאד, בניגוד לבניינים האחרים בשדרת אנדראשי. בתוך המוזיאון מוצג טנק T-54.

בכל הנוגע לקומוניזם ופאשיזם, התערוכה הקבועה במוזיאון מכילה חומר רב מאד הנוגע ליחסי האומה עם גרמניה הנאצית וברית המועצות. במקום גם מוצגים הקשורים לארגונים הונגריים, כמו מפלגת הצלב החץ הפאשיסטית וה – AVH הקומוניסטית (שהיתה דומה למשטרה החשאית של ברית המועצות – KGB). חלק מהתערוכה כולל ביקור במרתף, שם יכולים המבקרים לראות דוגמאות לתאים שבהם השתמשו ה – AVH, כדי לשבור את האסירים.

חלק ניכר מהמידע והמוצגים במקום מוצג בשפה ההונגרית, אם כי לכל חדר יש דף מידע נרחב באנגלית ובהונגרית. יש גם מדריכי שמע במספר שפות, כולל אנגלית, גרמנית, ספרדית, רוסית ואיטלקית. מוסיקת הרקע לתערוכה הולחנה על ידי סולן ומפיק לשעבר של בוננזה בנזאי, אקוס קובאמ'ס. המבקרים אינם רשאים לצלם תמונות בתוך הבניין, שימו לב לכך.

על המקום

המוזיאון, יחד עם המבנה כולו שבו הוא נמצא, הפך לאחד המונומנטים ההיסטוריים החשובים ביותר של הונגריה. תערוכת הקבע המזעזעת של המוזיאון, חושפת את הזוועות והקורבנות הרבים של הדיקטטורות בהונגריה. בתערוכה האינטראקטיבית תוכלו ללמוד ולהבין מקרוב את ההיסטוריה ההונגרית.

נושאי התערוכה עוקבים אחר הסדר הכרונולוגי של הדיקטטורות ההונגריות הטוטליטריות ברצף. התערוכה מתחילה בקומה השנייה. החדר הראשון, המשמש כמבוא לכל תערוכת הקבע, הוא חדר "הכיבוש הכפול", המציג את הנאצים ואת הכיבוש הסובייטי שלאחר מכן של הונגריה. לאחר שלומדים על הזוועות של צלב החץ בשיתוף פעולה עם הכובשים הנאצים, אפשר להמשיך ולראות את הטרור שהפעילו הקומוניסטים שהסתמכו על הנשק של הצבא הסובייטי. באולמות הבאים מוצגים אירועי הגירושים וההעברות ותערוכה בקומה הראשונה מתמקדים בתקופת הרדיפות הקולקטיביות שלאחר מלחמת העולם השנייה. לאחר מכן מוצגת רדיפת האיכרים והכנסיות וזהות מבצעי הטרור.

התאים במרתף מציגים למבקרים את האמת העירומה על תנאי המעצר של האסירים הפוליטיים שהוחזרו שם בין 1944 ל-1956. בדרך כלל, עם הגעתם של המבקרים במוזיאון אל המרתף הזה, מתחילה שתיקה ארוכה. אנשים שהוכרזו כאויבים של צלב החץ והמשטרים הקומוניסטיים עונו ממש שם, חולצו מהם וידויים שהביאו למקרי מוות רבים. המרתף הוא שחזור מדויק מבחינה היסטורית, המציג במצבו המקורי את כל מה שהיה המהות של שנות ה-40 וה-50: הפחדה, אימה, חושך ולחות. הבניין שימש כמרכז הטרור הקומוניסטי עד לשנת 1956.

לאחר תבוסת המהפכה ומלחמת העצמאות של 1956, שופץ הבניין וכל העקבות הוסרו: המועדון של ארגון הנוער הקומוניסטי הוקם בבית הכלא לשעבר במרתף, ששימש מאוחר יותר כמחסן לחברות מסחריות. האתר הפך למוזיאון רק יותר מעשור לאחר חילופי המשטר ב – 1989-1990 והוא נחנך באופן רשמי בפברואר 2002, כאמור, שהוא גם יום ההנצחה של קורבנות הדיקטטורות הקומוניסטיות בהונגריה.

המורכבות של המקום

היסטוריונים, עיתונאים וגם מדענים פוליטיים טענו שהמוזיאון מציג את הונגריה יותר מדי כקורבן של כובשים זרים ואינו מכיר מספיק בתרומה שההונגרים עצמם תרמו למשטרים המדוברים. כמו כן הועלתה ביקורת על כך שניתן הרבה יותר מדי מקום לטרור המשטר הקומוניסטי מאשר לזה הפאשיסטי. אחת התשובות לביקורות אלו היתה שבעוד שהכיבוש הגרמני והמשטר הפאשיסטי של פרנץ סלסי נמשכו פחות משנה, המשטר הקומוניסטי ההונגרי נמשך 40 שנה. המוזיאולוגים של המוזיאון גם דואגים להזכיר כי לשואה ההונגרית יש מוזיאון משלה, במרחק של שלושה קילומטרים משם, כך שאין צורך לחזור על תוכנה במוזיאון הזה.

שאלות ותשובות על בית הטרור

ביקור רגיל בבית הטרור אורך לרוב כשעה וחצי. זמן זה מאפשר למבקרים לחוות את המקום כהלכה ולספוג את כל הידע ואת האווירה.

המבקרים בבית הטרור טוענים לא אחת שמטרתו של המקום היא להכתים את תדמית המפלגה הסוציאליסטית ואת עברה הקומוניסטי,. הדבר נובע, בין היתר, בשל העובדה שרבים מחברי מפלגה רבים הם בכירים לשעבר ש"המירו את דתם" לאידיאולוגיה קפיטליסטית לאחר נפילת חומר ברלין.

אהבת? נא לדרג

אהבת? אפשר לשתף!

Facebook
WhatsApp
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

error: Content is protected !!